19 Ağustos 2020 Çarşamba

bel fitigi belirtileri tani ve tedavisi

Bel fıtığı


Fıtıklaşmış bir disk, omurga boyunca herhangi bir yerde ortaya çıkabilen, ancak çoğu zaman alt sırtta ortaya çıkan bir durumdur. Bazen şişkin, çıkıntılı veya yırtılmış bir disk olarak adlandırılır. Bu, bel ağrısının yanı sıra bacak ağrısı veya “siyatik " in en yaygın nedenlerinden biridir.”


İnsanların %60 ila %80'i hayatlarının bir noktasında bel ağrısı yaşayacaktır. Bu insanların bir kısmı bel fıtığı nedeniyle ağrı ve bacak ağrısı var.


Fıtıklaşmış bir disk çok acı verici olsa da, çoğu insan sadece birkaç hafta veya aylarca cerrahi olmayan tedavi ile daha iyi hisseder.


Anatomi

Omurganız, birbiri üzerine yığılmış vertebra adı verilen 24 kemikten oluşur. Bu kemikler omuriliği koruyan bir kanal oluşturmak için bağlanır.


Beş vertebra alt sırtını oluşturur. Bu bölgeye lomber omurga denir.


İntervertebral diskler de dahil olmak üzere lomber omurganın parçalarını gösteren illüstrasyon

Lomber (alt) omurganın parçaları.


Omurganızın diğer kısımları şunlardır:


Omurilik ve sinirler. Bu "elektrik kabloları", beyniniz ve kaslarınız arasında mesajlar taşıyan omurilik kanalından geçer. Sinir kökleri omurilikten omurilikteki deliklerden dışarı doğru dallanır.


İntervertebral diskler. Omurlarınız arasında esnek intervertebral diskler vardır. Bu diskler düz ve yuvarlaktır ve yaklaşık yarım inç kalınlığındadır.


İntervertebral diskler yürürken veya koşarken amortisör görevi görür. Bunlar iki bileşenden oluşur:


Annulus fibrosus. Bu, diskin sert, esnek dış halkasıdır.

Nucleus pulposus. Bu, diskin yumuşak, jöle benzeri merkezidir.

Sağlıklı intervertebral disk

Sağlıklı intervertebral disk (kesit görünümü).


Açıklama

Bir disk, jöle benzeri çekirdeği aşınma ve yıpranma veya ani bir yaralanma nedeniyle dış halkasına karşı ittiğinde fıtık yapmaya başlar. Dış halkaya karşı bu basınç bel ağrısına neden olabilir.


Basınç devam ederse, jöle benzeri çekirdek diskin dış halkasından tüm yolu itebilir veya halkanın şişmesine neden olabilir. Bu, omuriliğe ve yakındaki sinir köklerine baskı yapar. Ek olarak, disk malzemesi sinir iltihabına katkıda bulunan kimyasal tahriş edici maddeleri serbest bırakır. Sinir kökü tahriş olduğunda, bacaklarınızdan birinde veya her ikisinde ağrı, uyuşma ve zayıflık olabilir - “siyatik " adı verilen bir durum.”


Fıtıklaşmış disk

Fıtıklaşmış bir diskte, diskin yumuşak, jöle benzeri merkezi dış halka boyunca itebilir. (Yan ve enine kesit görünümleri gösterilir.)


İlgili Makaleler


TEDAVİ

Spinal Enjeksiyonlar


TEDAVİ

Bel ameliyatı için hazırlık


KURTARMA

Bel Cerrahisi Egzersiz Rehberi


HASTALIKLAR VE KOŞULLAR

Kauda Equina Sendromu


Neden

Fıtıklaşmış bir disk çoğunlukla omurgada doğal, yaşa bağlı aşınma ve yıpranmanın sonucudur. Bu işleme disk dejenerasyonu denir. Çocuklarda ve genç yetişkinlerde, diskler yüksek su içeriğine sahiptir. İnsanlar yaşlandıkça, disklerdeki su içeriği azalır ve diskler daha az esnek hale gelir. Diskler küçülmeye başlar ve omurlar arasındaki boşluklar daralır. Bu normal yaşlanma süreci, diskleri herniasyona daha yatkın hale getirir.


Düşme gibi travmatik bir olay da fıtıklaşmış bir diske neden olabilir.


Risk Faktörleri

Bazı faktörler fıtıklaşmış disk riskinizi artırabilir. Bunlar şunları içerir:


Cinsiyet. 20 ve 50 yaşları arasındaki erkeklerde bel fıtığı olması muhtemeldir.


Yanlış kaldırma. Ağır nesneleri kaldırmak için bacaklarınız yerine sırt kaslarınızı kullanmak fıtıklaşmış bir diske neden olabilir. Kaldırma sırasında büküm de sırtınızı savunmasız hale getirebilir. Sırtınızı değil, bacaklarınızı kaldırmak omurganızı koruyabilir.


Kilo. Aşırı kilolu olmak, alt sırtınızdaki disklere daha fazla yük getirir.


Omurganızı zorlayan tekrarlayan aktiviteler. Birçok iş fiziksel olarak talep ediyor. Bazıları sürekli kaldırma, çekme, bükme veya bükme gerektirir. Güvenli kaldırma ve hareket tekniklerini kullanmak sırtınızı korumaya yardımcı olabilir.


Sık sürüş. Uzun süre oturmanın yanı sıra araba motorundan gelen titreşim, omurganıza ve disklerinize baskı yapabilir.


Sedanter yaşam tarzı. Düzenli egzersiz, fıtıklaşmış bir disk de dahil olmak üzere birçok tıbbi durumun önlenmesinde önemlidir.


Sigara içen. Sigara içmenin diske oksijen akışını azalttığına ve daha hızlı dejenerasyona neden olduğuna inanılmaktadır.


Belirti

Çoğu durumda, bel ağrısı fıtıklaşmış bir diskin ilk belirtisidir. Bu ağrı birkaç gün sürebilir, sonra iyileşir. Diğer belirtiler şunları içerebilir:


Siyatik. Bu, kalçadan bir bacağın arkasına uzanan keskin, sıklıkla ateş eden bir ağrıdır. Spinal sinir üzerindeki baskıdan kaynaklanır.

Bacak ve/veya ayakta uyuşma veya karıncalanma hissi

Bacak ve/veya ayaktaki zayıflık

Mesane veya bağırsak kontrolü kaybı. Bu son derece nadirdir ve kauda equina sendromu adı verilen daha ciddi bir soruna işaret edebilir. Bu durum spinal sinir köklerinin sıkışmasından kaynaklanır. Acil tıbbi müdahale gerektirir.

geçmek

Doktor Muayenesi

Tıbbi öykü ve fizik muayene

Belirtilerinizi ve tıbbi geçmişinizi tartıştıktan sonra doktorunuz fizik muayene yapacaktır. Sınav aşağıdaki testleri içerebilir:


Nörolojik muayene. Nörolojik muayene, doktorunuzun herhangi bir kas güçsüzlüğünüz veya duyu kaybınız olup olmadığını belirlemesine yardımcı olacaktır. Sınav sırasında, o olacak:

Hem topuklarınızda hem de ayak parmaklarınızda nasıl yürüdüğünüzü değerlendirerek alt bacağınızdaki kas gücünü kontrol edin. Vücudunuzun diğer kısımlarındaki kas gücü de test edilebilir.

Bacağınıza ve ayağınıza hafif bir dokunuş hissedip hissetmediğinizi kontrol ederek duyu kaybını tespit edin.

Reflekslerinizi diz ve ayak bileğinde Test edin. Omurganızda sıkıştırılmış bir sinir kökü varsa, bunlar bazen mevcut olmayabilir.

Düz bacak kaldırma (SLR) testi. Bu test, 35 yaşın altındaki hastalarda disk herniasyonunun çok doğru bir belirleyicisidir. Test sırasında sırt üstü yatarsınız ve doktorunuz etkilenen bacağınızı dikkatlice kaldırır. Diziniz düz kalır. Eğer bacak ağrısı hissediyorum aşağı ve Diz altından, bel fıtığı var olan güçlü bir göstergesidir.

Düz bacak kaldırma testi

Düz bacak kaldırma testi yapan bir doktorun klinik fotoğrafı.


JF Sarwak, ed: Musculoskeletal Care Essentials, ed. 4. Rosemont, IL, Amerikan Ortopedi cerrahları Akademisi, 2010.


Görüntüleme Çalışmaları

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması. Bu çalışmalar, intervertebral diskler de dahil olmak üzere vücudun yumuşak dokularının net görüntülerini sağlar. Doktorunuz tanıyı doğrulamak ve hangi spinal sinirlerin etkilendiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir MRI taraması isteyebilir.


Bir MRG'Yİ tolere edemezseniz, bunun yerine bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya BT miyelogramı sipariş edilebilir.


Fıtıklaşmış diskin MRG'Sİ

MRI taraması alt sırtta fıtıklaşmış bir disk gösterir (ok). Disk omurilik kanalına doğru çıkıntı yapıyor, omurilik ve sinir köklerine baskı yapıyor.


Truumees e, Prather H (eds) ' den çoğaltılmıştır: Ortopedik bilgi güncellemesi 5. Rosemont, IL. Amerikan Ortopedi cerrahları Akademisi, 2017, s. 243-251.


Tedavi

Çoğu hasta için, bel fıtığı birkaç gün ila birkaç hafta arasında yavaş yavaş iyileşir. Tipik olarak, çoğu hasta 3-4 ay boyunca semptomlardan arındırılmıştır. Bununla birlikte, bazı hastalar iyileşme sırasında ağrı atakları yaşarlar.


Cerrahi Olmayan Tedavi

Fıtıklaşmış bir disk için ilk tedavi genellikle cerrahi değildir. Tedavi ağrı kesici sağlamaya odaklanır.


Cerrahi olmayan tedavi şunları içerebilir:


Dinlen. Bir ila 2 günlük yatak istirahati genellikle sırt ve bacak ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Ancak, daha uzun süre ayaklarınızdan uzak durmayın. Etkinliğe devam ettiğinizde, aşağıdakileri yapmayı deneyin:


Gün boyunca dinlenme molaları verin, ancak uzun süre oturmaktan kaçının.

Tüm fiziksel aktivitenizi yavaş ve kontrollü hale getirin, özellikle öne eğin ve kaldırın.

Daha fazla ağrıya neden olabilecek hareketlerden kaçınmak için günlük aktivitelerinizi değiştirin.

Steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (Nsaıd'ler). İbuprofen veya Naproksen gibi ilaçlar ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.


Fizyoterapi. Özel egzersizler alt sırtınızı ve karın kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olacaktır.


Epidural steroid enjeksiyonu. Sinir çevresindeki boşluğa kortizon benzeri bir ilacın enjeksiyonu, iltihaplanmayı azaltarak kısa süreli ağrı kesici sağlayabilir.


Epidural enjeksiyonların, 6 hafta veya daha fazla cerrahi olmayan bakım ile yardım edilmeyen birçok hastada ağrıyı başarılı bir şekilde hafifletebileceğine dair iyi kanıtlar vardır.


Cerrahi Tedavi

Lomber disk herniasyonu olan hastaların sadece küçük bir yüzdesi ameliyat gerektirir. Omurga cerrahisi genellikle sadece cerrahi olmayan bir tedavi süresi ağrılı semptomları hafifletmedikten sonra veya aşağıdaki semptomları yaşayan hastalar için önerilir:


Kas güçsüzlüğü

Yürüme zorluğu

Mesane veya bağırsak kontrolü kaybı

Mikrodiskektomi. Tek bir fıtıklaşmış diski tedavi etmek için kullanılan en yaygın prosedür mikrodiskektomidir. Prosedür, disk herniasyonu seviyesinde küçük bir insizyon yoluyla yapılır ve genellikle bir mikroskop kullanımını içerir.


Diskin fıtıklaşmış kısmı, spinal sinire baskı yapan herhangi bir ek parça ile birlikte çıkarılır.


Birden fazla seviyede disk hernisi varsa daha büyük bir prosedür gerekebilir.


Rehabilitasyon. Doktorunuz veya fizyoterapistiniz, sırt ve bacaklarınızın gücünü ve esnekliğini geri kazanmaya yardımcı olmak için özel egzersizlerin yanı sıra basit bir yürüyüş programı (her gün 30 dakika gibi) önerebilir.


Tekrarlayan fıtık riskini azaltmak için, ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta boyunca bükülme, kaldırma ve bükülme yasaktır.


Dikkatler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder